Zagađenost uzrokovana bivšom tvornicom

Zagađenost uzrokovana bivšom tvornicom

Što se događa u Dugom Ratu, koji vjetar puše i što će s nama biti sutra? Govoriti o problemu koje predstavlja nesanirani sanacijski teren bivše tvornice ferolegura je u našoj zajednici već duže vrijeme tema na koju svatko odmahuje rukom uz komentar: „ To se ne može srediti, ništa se tu ne može!”, uz gorak okus metalne prašine u ustima.

Pred izbore uvijek dobivamo bitne poruke i programe u kojoj svi navode da je to gorući problem naše općine, ali bez ikakve vizije kako mu pristupiti i što točno napraviti kako bi se ta tužna štorija napokon okončala i kako bi svi stanovnici prodisali punim plućima. Svjesni smo zašto je tome tako, pa ipak se radi o privatnom vlasništvu nad kojim neznani vlasnik ima puno pravo i tu se ne može ništa. Ili ipak može? Jer ako s te privatne parcele ogromne količine otpada završavaju u našim plućima, na našoj imovini, u moru… onda to nije više problem samo vlasnika nego i moj i tvoj mještanine/mještanko Dugog Rata, kao i institucija koje mi financiramo, a čija je svrha zaštita naših prava, zdravlja i imovine. Lokalnu vlast ne spominjem jer se i nema što spomenuti, baš nikakvi napori nisu zabilježeni,a kako bi se išta napravilo.

Problem je tu koliko i naša Općina- problem isti, vlast ista. E sada dolazimo do onoga što se ipak može, nečega konkretnog. Na osnovu podataka istraživanja provedenih u svrhu utvrđivanja stupnja zagađenosti na području općine Dugi Rat , a koja su dostupna javnosti, jasno je da , u najmanju ruku, postoji ozbiljan razloga za zabrinutost za naše zdravlje. Kontaktirali smo nadležne institucije (Ministarstvo za zaštitu okoliša, Nastavni zavod za javno zdravstvo), a kako bismo utvrdili što nam je činiti i kako konačno dokazati da li je naše zdravlje i zdravlje naše djece ugroženo. Prema informacijama koje smo dobili jedino rješenje je postavljanje mjerne stanice čija bi očitovanja bila jasan dokaz postojanja zagađenosti zraka/tla na području naše Općine.

Ukoliko bi rezultati ukazivali na to da nas, kao i biljni i životinjski svijet, sanacijski prostor ugrožava onda bismo imali konkretan dokaz na osnovu kojeg bi mogli tražiti zaštitu i adekvatnu sanaciju i obeštećenje, a ukoliko se nekim čudom dokaže da nema opasnosti od ovolike količine sitno mljevenog materijala koji udišemo nitko sretniji od nas. Dakle, mi smo svjesni da ovo nije rješenje svih problema, ali je makar neki početak koji je trebao biti odrađen prije puno godina i koji je normalan korak službene procedure u ovakvim situacijama.

Zašto lokalna vlast nije niti to poduzela, zašto ne odgovara na upite i zahtjeve za službeno očitovanje vezano za ugrozu našeg zdravlja ostaje velika enigma. Ili ipak ne? Pa da završimo ovaj kratki članak sa odgovorom na pitanje iz naslova: sudeći prema onome što vidite na priloženom videu snimljenom početkom ožujka ove godine stanje u Dugom Ratu nije dobro, pogotovo kad vjetar puše, a ako ubrzo ne reagiramo i ne saznamo što je točno u ovoj prašini koja se prozaično kovitla po nebu iznad Dugog Rata lako je odgovoriti što će s nama biti sutra.

Dragi čitatelji i pratioci, ukoliko imate problem koji vas muči dojavite nam ga na:
Facebook stranici Nezavisne liste Dugi Rat, Jesenice Duće
email: nezavisnalista.djd@gmail.com
Govorni automat: 097 741 7691

Svaka vaša prijava je anonimna i vaše podatke nećemo podijeliti osim ako vi to izričito ne zatražite.